با شیره آنغوزه آشنا شوید + خواص و مضرات

1403-10-08
مهدیه حیدری
با شیره آنغوزه آشنا شوید + خواص و مضرات

شیره آنغوزه، عصاره‌ ای غلیظ از گیاه Ferula assa-foetida است که به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان بیماری‌ های گوارشی، مشکلات تنفسی و بیماری‌ های عفونی استفاده می‌ شود.آنغوزه (آنقوزه) صمغ رزینی قهوه ای رنگی است که فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن دارد. در این مقاله از بازرگانی شادان، با شیره آنغوزه، خواص درمانی، نحوه استفاده و مضرات احتمالی آن آشنا می‌شوید.

 

شیره آنغوزه چیست؟

ریشه گیاه آنغوزه ضخیم و گوشتی است. این گیاه در چند سال اولیه سن خود ساقه قابل رویتی ندارد و برگ های آن روی زمین گسترده است که در مراتع به نام کماه و انگوزاکماه می شناسند. میوه این گیاه دارای دو تخم به رنگ قهوه ای تیره و سیاه، بیضی، کمی پهن و بسیار بد بو می باشد. از ریشه این گیاه یا قسمت پایین ساقه و یقه آن با تیغ زدن یا قطع در ناحیه یقه در اواخر فصل بهار شیره بسیار متعفنی در طول تابستان خارج می شود که در مجاورت هوا به تدریج سفت می شود که همان آنغوزه نام دارد.

نحوه استخراج شیره آنغوزه

جمع آوری معمولا در نیمه ماه اسفند تا نیمه اردیبهشت ، درست قبل از گل گیاهان انجام می شود. آنغوزه گیاه تک باره است، بنابراین تنها یک بار گل می دهد و پس از گل دادن می میرد با این حال، ممکن است سال ها طول بکشد تا گل شود. آنغوزه در اراضی بایر و خشک و آهکی مناطق گرم آسیا می روید. بومی استپ های ایران و افغانستان است، در ایران در مناطق مختلف خراسان، بلوچستان و نواحی مختلف جنوب، مانند کرمان، دشت مرغاب، آباده، نایین، می روید.

نحوه مصرف شیره آنغوزه

انغوزه طعم گس، تلخ و گزنده دارد و بوی آن شبیه به بوی سیر، متعفن و غیر قابل تحمل است. طبیعت آنغوزه خیلی خیلی گرم و نسبتا خشک می باشد. این شیره پس از فرآوری به‌صورت یک ماده غلیظ و چسبناک ارائه می‌شود و می‌تواند به صورت خوراکی یا موضعی استفاده شود.

 

پیشنهاد ویژه: می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان و تخصصی درباره قیمت و خرید آنغوزه مرغوب تماس بگیرید. (کلیک کنید)

 

مهمترین خواص شیره آنغوزه

 

مهمترین خواص شیره آنغوزه

شیره آنغوزه یک داروی طبیعی قدرتمند است که در موارد درمانی مختلف استفاده می شود. در زیر به مهمترین این موارد اشاره می کنیم:

1. تقویت سیستم گوارشی

یکی از برجسته‌ ترین خواص شیره آنغوزه، کمک به سلامت دستگاه گوارش است. این ماده با تحریک ترشح آنزیم‌ های گوارشی و تسهیل هضم غذا، از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری می‌ کند. از جمله به دلیل خاصیت ملینی خود، می‌ تواند در درمان یبوست موثر باشد. مصرف منظم این ماده، به بهبود حرکات روده و کاهش مشکلات گوارشی کمک می‌ کند. هم چنین ترکیبات ضداسپاسم موجود در شیره آنغوزه، به کاهش درد های ناشی از اسپاسم عضلات روده و کاهش نفخ کمک می‌ کند.

2. تقویت سیستم ایمنی

شیره آنغوزه با خواص ضد باکتری و ضد ویروسی خود، به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌ کند. این ماده می‌ تواند بدن را در برابر عفونت‌ های باکتریایی و ویروسی مقاوم کند. به همین دلیل برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوآنزا موثر است

3. تنظیم قند خون

شیره آنغوزه با بهبود حساسیت به انسولین و کاهش سطح قند خون، می‌ تواند برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد. ترکیبات فعال این ماده، عملکرد پانکراس را تقویت کرده و تولید انسولین را بهبود می‌ بخشند. برای این منظور ترکیب مقدار کمی از شیره آنغوزه با آب گرم و مصرف آن پیش از وعده غذایی توصیه می شود.

4. بهبود سلامت رحم

شیره آنغوزه در طب سنتی برای درمان مشکلات رحمی و تنظیم چرخه قاعدگی استفاده می‌ شود. این ماده به کاهش علائم دردناک قاعدگی کمک می کند و به دلیل خواص ضدالتهابی، می‌تواند عفونت‌های رحمی را درمان کند. مصرف شیره آنغوزه در دوران بارداری ممنوع است، زیرا ممکن است باعث تحریک انقباضات رحمی شود.

5. پاکسازی بدن از کرم‌های روده

شیره آنغوزه به عنوان یک داروی ضد انگلی طبیعی شناخته می‌ شود. این ماده می‌ تواند کرم‌ های روده را از بین برده و دستگاه گوارش را پاک‌ سازی کند. برای این منظور یک قاشق چای‌خوری شیره آنغوزه را با عسل مخلوط کرده و ناشتا مصرف کنید.

 

سایر خواص درمانی شیره آنغوزه

 

سایر خواص درمانی شیره آنغوزه

  • تقویت مو: آنغوزه دارای خاصیت مرطوب‌کنندگی است و از طریق داشتن این خاصیت می‌تواند برای مو‌های خشک و مجعد مفید باشد.
  • زیبایی پوست: داروی گیاهی آنغوزه می‌تواند موجب افزایش و بهبود اکسیژن رسانی به پوست شود و از این طریق به شنا کمک می‌کند تا پوست درخشنده‌تری را داشته باشید‌.
  • درمان گزیدگی و نیش حشترات: برای درمان نیش حشرات و گزیدگی به کمک آنغوزه، این داروی گیاهی را با سیب مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را بر روی موضع مدنظر بمالید.
  • تسکین سردرد: آنغوزه با خاصیت ضد التهابی خود می‌تواند موجب کاهش التهاب رگ‌های خونی در سر شود و از این راه سردرد را تسکین دهد.
  • تقویت ناتوانی جنسی: برای بهره‌مندی از این خاصیت آنغوزه، به اندازه یک چهارم قاشق چای‌ خوری از آنغوزه را با روغن حیوانی تفت دهید و نصف قاشق چای‌ خوری از عصاره برگ انجیر را به این مخلوط اضافه کنید. ترکیب حاصل را روی یک عدد موز نارس ریخته و  این موز را برای مدت سه روز صبح‌ ها میل کنید.
  • تسکین درد دندان: به این منظور باید نصف یک قاشق چای خوری یا یک تکه کوچک آنغوزه را با یک فنجان آب مخلوط کرده و بجوشانید و در طول روز دو یا سه بار دهان خود را با آن بشویید. آنغوزه دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد و موجب از بین رفتن بوی دهان می‌شود.
  • لاغری: افزایش سوخت و ساز بدن و بهبود هضم غذا از خواص آنغوزه است. آنغوزه می‌ تواند متابولیسم چربی را افزایش دهد و موجب کاهش وزن و لاغری شود.
  • درمان هموروئید: بدین ترتیب که، می توانید کمی آنغوزه نرم شده را روی محل خونریزی ناشی از بواسیر یا یبوست قرار داده تا خونریزی و درد کاهش یابد.
  • درمان بیماری های تنفسی: این گیاه به خاطر خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی‌اش، برای کاهش برونشیت مزمن و سرفه مفید است. همچنین، آنغوزه باعث گشاد شدن عروق و رفع انقباضات عضلانی در ریه‌ها می‌شود و به تسهیل تنفس کمک می‌کند.
  • تقویت کبد: این گیاه با تقویت کبد و کاهش التهابات در آن، به بهبود عملکرد کبد کمک می‌کند. آنغوزه برای مقابله با اثرات طولانی مدت استفاده از الکل مثل آسیب‌های کبدی و التهابی مفید است.

 

حتما بخوانید: 4 خاصیت شگفت انگیز آنغوزه که نمی‌دانستید (کلیک کنید)

 

مضرات شیره آنغوزه

مصرف زیاده از حد شیره آنغوزه مضراتی را به دنبال دارد که به چند مورد اشاره می کنیم:

1. تحریک معده

مصرف بیش از حد شیره آنغوزه ممکن است منجر به تحریک معده یا سوزش شود. افراد مبتلا به زخم معده یا گاستریت باید با احتیاط از این ماده استفاده کنند.

 

مضرات شیره آنغوزه

 

2. خطر حساسیت

شیره آنغوزه ممکن است در برخی افراد باعث واکنش‌ های آلرژیک شود. پیش از مصرف، تست حساسیت پوستی توصیه می‌شود.

3. منع مصرف در بارداری

به دلیل احتمال تحریک انقباضات رحمی، مصرف شیره آنغوزه در دوران بارداری توصیه نمی‌ شود.

 

نحوه استفاده از شیره آنغوزه

مصرف خوراکی

  • ترکیب شیره آنغوزه با آب گرم یا عسل.
  • افزودن مقدار کمی از شیره به غذا های روزانه به‌ عنوان ادویه.

مصرف موضعی

  • ترکیب شیره آنغوزه با روغن زیتون و استفاده برای ماساژ عضلات دردناک.

دوز مناسب

مصرف روزانه بیش از یک گرم از شیره آنغوزه توصیه نمی‌ شود. دوز مصرفی باید بر اساس نیاز فرد و با مشورت پزشک تنظیم شود.

 

سخن پایانی

شیره آنغوزه با خواص بی‌ نظیر خود، یکی از موثرترین دارو های طبیعی برای بهبود سلامت بدن است. از تقویت سیستم گوارشی و ایمنی گرفته تا تنظیم قند خون و درمان عفونت‌ های رحمی، این ماده می‌ تواند در بسیاری از جنبه‌ های سلامت مفید باشد. با این حال، مصرف آن باید با دقت و آگاهی انجام شود، زیرا استفاده نادرست می‌تواند به مشکلاتی مانند حساسیت یا تحریک معده منجر شود.

هشدار: این مقاله صرفا جهت افزایش اطلاعات عمومی می باشد و به هیچ عنوان نمی تواند جایگزین نظر تخصصی پزشک مربوطه شود.

دسته: دسته‌بندی نشده


برچسب ها:

نظرشما

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*

نوشته های مرتبط


آنغوزه، یک گیاه دارویی با قدمتی هزاران ساله، به دلیل خواص منحصر به‌ فرد خود در درم . . .

4 دقیقه
ادامه مطلب

آنغوزه یکی از گیاهان دارویی با قدمتی کهن است که از دیرباز به دلیل خواص منحصر به‌ فر . . .

4 دقیقه
ادامه مطلب

روغن آنغوزه یکی از هدایای گران‌ بهای طبیعت است که به دلیل خواص بی‌ نظیرش، در طول ت . . .

5 دقیقه
ادامه مطلب