آنغوزه چیست + خواص و مضرات آن که نمی‌دانستید

1403-10-09
مهدیه حیدری
آنغوزه چیست + خواص و مضرات آن که نمی‌دانستید

آنغوزه از گیاهان دارویی است که فواید درمانی بسیاری دارد و از این داروی گیاهی به عنوان خوراکی نیز استفاده می‌ شود. خواص آنغوزه بسیار فراوان است و در گیاه درمانی مدرن و طب سنتی کارکرد فراوانی دارد. طبع آنغوزه گرم و خشک است. شیره آنغوزه، به‌دلیل بوی تند و ترکیبات فعال بیولوژیکی، جایگاه مهمی در طب سنتی و حتی آشپزی دارد. در این مقاله از شادان ترید به بررسی جامعی از آنغوزه و خواص آن خواهیم پرداخت.

 

آنغوزه چیست؟

آنغوزه یا آنقوزه گیاهی با ریشه‌ هایی ضخیم و گوشتی است. این گیاه در مناطق خشک و آهکی نواحی گرم آسیا مثل بیابان‌ های خشک ایران و کوه‌ های افغانستان و در هند رشد می‌ کند و گل‌ هایی زردرنگ دارد که به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقه‌ ها قرار می‌ گیرند. میوه این گیاه، حالت بیضی شکل و قهوه‌ ای رنگ است. از ساقه این گیاه نوعی صمغ استخراج می‌ شود که به نام همان آنغوزه نام برده می‌ شود و مزه‌ای گس و تقریبا تند و سوزاننده و بویی شبیه به بوی نامطبوع ترکیبات گوگرددار دارد که بخش دارویی گیاه را تشکیل می‌ دهد.

نام‌ های دیگر آنغوزه:

  • کُندر هندی
  • صمغ رزینی
  • حلتیت (در زبان هندی)

 

شیره آنغوزه برای چی خوبه؟

شیره آنقوزه که ماده فعال این گیاه محسوب می‌ شود، خواص دارویی فراوانی دارد و برای درمان بسیاری از بیماری‌ ها استفاده می‌ شود. در ادامه به برخی از کاربرد های شیره آنغوزه اشاره می‌ کنیم:

1. کمک به سلامت گوارش

یکی از شناخته‌ شده‌ ترین خواص شیره آنغوزه، کمک به بهبود مشکلات گوارشی است. این ماده به‌ طور طبیعی ضد نفخ است و به از بین بردن گاز های اضافی روده کمک می‌ کند. از خواص آنقوزه برای دستگاه گوارش کمک به درمان اختلالات دستگاه گوارش از جمله یبوست، اسهال، زخم‌ های گوارشی مانند زخم معده، نفخ شکم، مسمومیت غذایی و بیماری‌ های جدی دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ است.

2. خواص ضدالتهابی و ضد عفونی‌ کننده

آنغوزه خاصیت ضد عفونی‌ کنندگی قوی دارد و می‌ تواند در پیشگیری از عفونت‌ های میکروبی موثر باشد. همچنین به کاهش التهابات داخلی و خارجی بدن کمک می‌ کند. این خاصیت برای افرادی که از التهاب مفاصل یا بیماری‌ های التهابی روده رنج می‌ برند، مفید است.

 

شیره آنغوزه برای چی خوبه؟

 

3. کاهش دردهای قاعدگی

آنغوزه به‌ طور سنتی برای تسکین درد های قاعدگی استفاده می‌ شده است. این ماده با کاهش اسپاسم عضلات رحمی، می‌ تواند در کاهش درد های مرتبط با قاعدگی موثر باشد.

4. کمک به سلامت تنفسی

مصرف این گیاه در درمان سرفه، آسم و برونشیت موثر است. ترکیبات موجود در شیره آنغوزه با خاصیت ضد التهابی و خلط‌ آور، می‌ توانند گرفتگی مجاری تنفسی را کاهش داده و عملکرد سیستم تنفسی را بهبود بخشند. هم چنین در تسکین گرفتگی سینه و بیرون آمدن خلط موثر است. به این صورت که خمیری را با استفاده از آب و آنغوزه آماده کنید و روی سینه بمالید یا با ترکیب در آب همراه عسل میل کنید.

5. تقویت سیستم ایمنی بدن

آنغوزه حاوی ترکیبات آنتی‌ اکسیدانی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌ کنند. این ترکیبات با مبارزه با رادیکال‌ های آزاد، خطر ابتلا به بیماری‌ های مزمن مانند سرطان و بیماری‌ های قلبی را کاهش می‌ دهند.

6. بالابردن باروری

یکی از کاربردهای باستانی این گیاه استفاده از آن به عنوان محرک جنسی است و نشانه های ناتوانی یا ناباروری زنان و مردان را از بین می برد. با تحریک فعالیت هورمونی و افزایش انرژی، جریان خون را تسهیل می کند و به راحتی در دسترس است و هیچ عارضه جانبی ندارد.

 

پیشنهاد ویژه:می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان و تخصصی درباره قیمت و خرید آنغوزه مرغوب تماس بگیرید. (کلیک کنید)

 

خواص شگفت‌ انگیز آنغوزه

آنغوره علاوه بر خاصیت های درمانی مطرح شده که به صورت سنتی از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفت خواص شگفت انگیز دیگری نیز دارد که به چند مورد اشاره می کنیم:

1. کاهش قند خون

شواهد نشان می‌ دهد که مصرف منظم آنغوزه می‌ تواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند. این خاصیت برای افراد دیابتی بسیار ارزشمند است.

2. کاهش کلسترول و حمایت از سلامت قلب

مصرف آنغوزه باعث کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) می‌ شود. این ویژگی به پیشگیری از بیماری‌ های قلبی عروقی کمک می‌ کند.

3. خاصیت ضدسرطانی

ترکیبات آنتی‌ اکسیدانی قوی موجود در آنغوزه، بدن را در برابر رشد سلول‌ های سرطانی محافظت می‌ کنند. مصرف منظم این ماده می‌ تواند به کاهش خطر ابتلا به برخی انواع سرطان کمک کند.

 

مضرات آنغوزه

 

مضرات آنغوزه

با وجود خواص بی‌ شمار، مصرف این گیاه برای همه افراد مناسب نیست. برخی از مضرات احتمالی آن عبارت‌اند از:

1. حساسیت و آلرژی

بعضی افراد ممکن است به ترکیبات موجود در این گیاه حساسیت داشته باشند و دچار علائمی مانند خارش، تورم یا مشکلات تنفسی شوند.

2. تداخل دارویی

آنغوزه ممکن است با برخی داروها، مانند دارو های ضدانعقاد خون، تداخل داشته باشد. به همین دلیل، افرادی که دارو های خاص مصرف می‌ کنند، باید پیش از استفاده از آن با پزشک مشورت کنند.

 

حتما بخوانید: با شیره آنغوزه آشنا شوید + خواص و مضرات (کلیک کنید)

 

3. مصرف در بارداری و شیردهی

استفاده زیاد از این گیاه به علت ویژگی های قاعده آور آن می تواند موجب سقط گردد. همچنین در دوران شیردهی نیز باید با احتیاط مصرف شود.

4. مصرف برای کودکان

استفاده از آنغوزه برای کودکان مضر است و موجب ایجاد مسمومیت می شود.

5. سایر عوارض آنغوزه

مصرف زیاد آن سبب ابتلا به اسهال، نفخ، سوزش هنگام ادرار، سوزش معده، سردرد، گیجی و تشنج می شود.

 

نحوه مصرف آنغوزه

 

نحوه مصرف آنغوزه

از گیاه آنقوزه می‌توان به شکل‌ های مختلفی استفاده کرد. نحوه مصرف این گیاه به سه طریق خوراکی، تنتور و بخور است. از آنغوزه می‌ توان به شکل پودر، ادویه و روغن در تهیه غذاها استفاده کرد. صمغ آن را می‌ توان با آب یا عسل، فلفل و روغن زیتون مخلوط کرده و استفاده کرد. آنغوزه به‌ صورت‌ های مختلفی در بازار موجود است:

  • شیره آنغوزه: برای مصرف مستقیم یا تهیه دمنوش
  • پودر آنغوزه: به‌عنوان ادویه در غذا های مختلف
  • کپسول‌ های مکمل: برای استفاده آسان و کنترل شده

 

نکته مهم:

برای بهره‌ مندی از خواص آنغوزه، توصیه می‌ شود آن را به مقدار مناسب مصرف کنید و از زیاده‌ روی خودداری نمایید. بهترین روش مصرف، مشورت با پزشک یا متخصص طب سنتی است.

 

سخن پایانی

آنغوزه، این گیاه دارویی با قدمتی کهن، خواص بی‌ شماری برای سلامتی دارد. از بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی گرفته تا کاهش قند خون و کلسترول، این ماده به‌ عنوان یک درمان طبیعی شناخته شده است. با این حال، مصرف آن باید با دقت و رعایت احتیاط همراه باشد تا از مضرات احتمالی آن جلوگیری شود. اگر به دنبال یک راه‌ حل طبیعی برای بهبود سلامتی هستید، آنقوزه می‌ تواند یکی از گزینه‌ های مفید باشد. با این حال، پیش از مصرف منظم آن، بهتر است با پزشک یا متخصص مشورت کنید تا از ایمنی و اثربخشی آن برای شرایط بدنی خود مطمئن شوید.

دسته: دسته‌بندی نشده


برچسب ها:

نظرشما

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*

نوشته های مرتبط


آنغوزه، یک گیاه دارویی با قدمتی هزاران ساله، به دلیل خواص منحصر به‌ فرد خود در درم . . .

4 دقیقه
ادامه مطلب

آنغوزه یکی از گیاهان دارویی با قدمتی کهن است که از دیرباز به دلیل خواص منحصر به‌ فر . . .

4 دقیقه
ادامه مطلب

روغن آنغوزه یکی از هدایای گران‌ بهای طبیعت است که به دلیل خواص بی‌ نظیرش، در طول ت . . .

5 دقیقه
ادامه مطلب